Uređenje starog ormara


Ovo je jedan stari ormar koji sam uređivala za jednu gospođu koja ga je naslijedila od svoje bake. Stajao je u podrumu godinama a onda se ona dosjetila da bi ga možda mogla dati urediti i odnijeti na more u vikendicu. Ovo je slikano neposredno prije njegovog odlaska za Pag….. nadam se da vam se sviđa! Poklanjam Vam korak po korak tutorial.

Materijal i pribor:
Brusni papir finije (180) granulacije
Bijela, plava i srebrna akrilna boja
Mala ručna brusilica s nastavkom za drvo
Isprintan ornament u mjerilu 1:1
Indigo papir i obična grafitna olovka
Soboslikarska zaštitna traka (pik traka)
Kistovi
Jednokratne latex rukavice, novinski papir i zaštitna maska za lice

Postupak:

Izmjerite udlage ormara (udubljeni dio na vratima oko kojeg se nalaze ukrasne drvene letvice). Na internetu pronadjite neki zgodan motiv, ornament, cvijet... Isprintajte ga u crno-bijeloj varijanti na A4 papiru. Zavisno o tome koliko je velika udlaga, fotokopirnim aparatom uvećajte svoj motiv kako bi bio proporcionalan kada se postavi na sredinu udlage. Nježno prebrusite ormar kako biste uklonili samo gornji stari sloj laka i kako bi nova boja ljepše prianjala. Indigo papir postavite na udlage. Rubove zalijepite pik trakom kako se papir ne bi pomicao. Na tako pripremljen indigo papir postavite svoj isprintani ornament i ponovite postupak 'pikiranja'. Uzmite grafitnu olovku i precizno prijeđite preko svih linija na motivu. Kada završite, uklonite oba papira. Na udlagama će se pojaviti obrisi ornamenta. Ručnom brusilicom na koju ste montirali nastavak za drvo pažljivo 'crtajte' preko obrisa. Voila – izrezbarili ste svoj ormar!

Oslikavanje:

Cijeli ormar jednolično obojite bijelom akrilnom bojom, ornamente na udlagama, nogice, krunu i sve eventualne ukrasne reljefe na ormaru u srebrnu, a okvire oko udlaga možete obojati u bilo koju drugu boju, ja sam se odlučila za nebesko plavu.

 
back to top