Tips'n' tricks!

5 kratkih savjeta i trikova koji će vam, sigurna sam, pomoći u vašem radu.


1. Znate li štos sa ljepilom za decoupage i bitumenom?
Ljepilo je na vodenoj bazi - bitumen je smola. Tamo gdje ste nanijeli ljepilo - neće se primiti bitumen. Jednostavno zar ne? Iskoristite ovu spoznaju i poigrajte se na slijedeći način: Uzmite šablonu, i obojite šablonu ljepilom - tanko da se ne bi podlilo ispod šablone. Kad se ljepilo dobro posuši, protrljate preko tog mjesta bitumenom: Tamo gdje je ljepilo ostat će boja podloge, a okolo će biti smeđe/zadimljeno!

2. Mogu li koristiti nešto drugo osim ljepila za ovaj trik?
Naravno! Običan tekući sapun će poslužiti jednako dobro!

3. Bitumen se posušio u bočici :(((
Ma nema frke! Ukapajte malo bijelog špirita u bočicu, protresite i opet će postati tekuć!

4. Znate li da se decouapage može "peglati"?
Odličan štos za veće i ravne površine. Svi znamo kako se veliki motivi sa salvete ili rižinog papira dosta teško apliciraju na ravne podloge kada ih ljepimo u komadu (bore, nabori, falde). Ali i za to ima lijeka: namazati podlogu decoupage ljepilom, postaviti motiv, lagano krajeve i sredinu taknuti prstima, preko motiva staviti masni papir za kolače i zapeglati! Idealno za postizanje apsolutno ravnih motiva!

5. Zašto mi se pojavljuju mrlje na staklu kad radim obrnuti decoupage s pittoricom?
Zato što ste ga dirali prstima i ostavili masne mrljice. Kada krenete raditi bilo što na staklenom predmetu prvo ga dobro očistite pamučnom krpicom i ALKOHOLOM i tek tada krenite s decoupageom! 
back to top