Crackle medij vs. 2K crackle medij

Ova je recenzija prije svega namijenjena početnicima, odnosno zaljubljenicima u decoupage tehniku koji bi voljeli naučiti kako pravilno koristiti razne crackle medije kojima se postiže antikni i raspucali izgled. Iskusnije kreativke ovim tehnikama sigurna sam vješto barataju, ali mali podsjetnik nikako nije naodmet.

Vrijeme je da razjasnimo razliku između 2 medija iz naslova Naime, oba imaju funkciju antiknog, raspucalog izgleda, ali se uvelike razlikuju.

 

CRACKLE MEDIJI

image Crackle medium 25041 LJEP-94

Crackle mediji u našoj ponudi su mediji na bazi vode što znači da se koriste u kombinaciji sa akrilnim bojama. Nanose se na površinu koja je prethodno obojana akrilnom bojom. Najbolje je nanositi ih mekanim, sintetičkim, plosnatim kistom u jednom smjeru i jednom potezu. Nakon što se sloj medija osušio (ne do kraja, tako da je na dodir i dalje malo mokar cca 30-45 min) nanosi se kontrasna akrilna boja, također u smjeru u kojem smo nanijeli medij. Sušenjem se pojavljuju pukotine koje ovise o dužini sušenja medija te o debljini nanosa medija. Dakle ovaj medij se NE koristi kao završni medij na vašoj decoupage slici jer je on pokrovan, možete ga koristi oko svoje kreacije ili kao podlogu za kreaciju, ali nikako ne preko nje. Obzirom da se radi o mediju na vodenoj bazi kist peremo u toploj vodi i sapunu. Napomena: vrlo je važno da koristite dobar kist koji ne pušta dlačice kako biste u jednom potezu mogli napraviti  što bolji trag s medijem.

 

2K CRACKLE MEDIJI

imageMedij za efekt raspucalosti 2 komponentni 25042 LJEP-95

image

Medij za efekt raspucalosti 2 komponentni 25044 LJEP-96

image

Patina lak 30159 LJEP-44

image

Decoupage lak za raspucavanje 30160 LJEP-45

image

Patina lak 30184 LJEP-54

image

Decoupage lak za raspucavanje 30185 LJEP-55

2K crackle medija u našoj ponudi ima dvije vrste, jedni su na bazi vode - obje komponente  (ljep-95,96,54 i 55) dok dostali imaju jednu komponentu na nitro bazi, a drugu na vodenoj bazi. Bitno je znati s kojim od te dvije vrste medija radite zbog pranja kistića. Kod medija na bazi vode, kist perete u toploj vodi i sapunu, dok kist za  komponentu na nitro bazi perete u terpentinu ili white špiritu. Idealno je koristiti 2 kista. Posebnost ovih medija je što se nanose preko završnog uratka ili ukoliko se radi o staklenoj površini prije vašeg motiva te kreaciji daju pukotine u koje se utrljavaju metalic prahovi, antique paste, bitumen ili uljane boje.  Također postoje mediji koji su potpuno prozirni i oni koji su žućkasti tj. antikni.

Postupak nanošenja ovih medija je slijedeći:


1. kod površina na kojima radimo na pravoj strani
Na gotovu kreaciju anijeti fazu 1 u ne predeblom sloju (ostaviti 30-ak minuta na zraku), nakon toga nanijeti fazu 2 u malo debljem sloju nego prvu fazu i ostaviti da se potpuno osuši (kod ove faze možete ubrzati sušenje fenom) zatim utrljati metalic prah, antique pastu, bitumen ili uljanu boje. Kako bi vaš uradak bio gotov potrebno ga je prelakirati bezbojim lakom. TIP: Što je duže vrijeme sušenja FAZE 1 - to će pukotine biti sitnije i nježnije.

2. kod staklenih površina ukoliko se radi sa obrnute strane
Potrebno je nanijeti fazu 1. u ne predeblom sloju (ostaviti 30-ak minuta na zraku), zatim nanijeti fazu 2. u malodebljem sloju nego prvu fazu i ostaviti da se potpuno osuši (kod ove faze možete ubrzati sušenje
fenom) zatim utrljati metalic prah, antique pastu, bitumen ili uljanu boje. Tek nakon toga nanijeti decoupage ili željeni motiv. Također sve prelakirati.

TIP: Što je duže vrijeme sušenja FAZE 1. - to će pukotine biti sitnije i nježnije.

Iznimka je artikl LJEP-96 kod kojeg se faza 2 nanosi prstima i završni lak mora biti na nitro bazi.

Pripremila: Natalija Borčić, NB Hobby&Art, Kustošijanska 1, Zagreb

 
back to top