Terracota teglica – tutorial!

Željela bih vas razveseliti i sa tekstualnim tutorialom koji će vam pomoći da napravite ovakve preslatke terracota teglice. Pročitajte sve korake i okušajte se u izradi unikatne teglice.

Savjet više: osim što u ovako napravljenu teglicu možete postaviti i malu cvjetnu lončanicu, pokušajte joj promijeniti namjenu - u teglicu stavite cimet, klinčiće, prašak za pecivo i vanilin šećer! Svi neophodni sastojci za kolače mogu vam uvijek biti pri ruci jer vrećice u kojima su pakirani savršeno pristaju u teglicu! Pusa od NB H&A kreativnog tima!

1. Teglicu obojati akrilnom bojom (korisiti spužvicu i tapkati boju)

2. Svakako ovaj korak ponoviti još jednom, dobro pričekati da se prva "ruka" posuši

3. Na sredinu teglice nanesite malo decoupage ljepila

4. Postavite motiv sa salvete ili rižinog papira

5. Opet uzmite ljepilo i zalijepite motiv koristeći plosnati sintetički kist (potezi: od sredine motiva prema van)

6. Na gornji rub teglice nanesite CRACKING PASTE PRIMER - 3D cracking paste primer 25060 HBOJ-142 (njega koristimo kako bi se pasta uopće raspucala, za veće pukotine stavite malo više primera).

7. Primer je bijele boje, i spreman je za slijedeći korak (nanos paste) tek kada postane potpuno proziran

8. Kada je dakle primer spreman, nanesite CRACKING PASTU - 3D cracking paste 25061 HBOJ-143

Jeste li znali? Cracking pastu možete nanositi kistom ili špatulom. Ukoliko se odlučite za kist, dobit ćete divne pukotine koje će biti " u nuli" iliti - glatke i jednakomjerne. Ukoliko se pak odlučite na špatulu ili tufkanje paste sa spužvicom - tada će pukotine biti reljefne. Mi smo konkretno na radionici umakali spužvicu u pastu i tufkali kako bismo dobili deblji i reljefniji efekt.

9. Ostaviti cijelu priču da se prirodno suši na zraku (vrlo brzo krene pucati)

10. Nakon što su se pojavile pukotine, krenite na patiniranje. Mi smo to radili sa zlatnom i bakrenom ANTIQUE PASTOM - Antique pasta 25046 LJEP-98

Jeste li znali? Antique paste možete koristiti i za utrljavanje u pukotine bilo kojeg 2K laka za raspucavanje!

11. Antique pastu smo stavili na komad papirnatog ubrusa i -  trljali /polirali - preko paste. Pukotine će ostati netaknute a bijeli dio paste će dobiti fini zlatni/brončani sjaj.

12. Vratimo se na naš decoupage motiv: pojedine dijelove motiva možete naglasiti sa KONTURNIM AKRILNIM BOJAMA - TULIP Matte boja 20083 HBOJ-65. Nemojte biti precizni, neka vam ruka slobodno klizi, naglasite konturnom pastom i neke dijelove oko motiva za prirodniji izgled.

Jeste li znali?  Tulip su univerzalne akrilne hobby boje. Jednostavno se nanose direktno iz tube. Namijenjene su za gotovo sve podloge: tkanine, drvo, papir, staklo, keramiku itd. Nakon suženja od 24h stabilne su i vodootporne na 40 stupnjeva. Dakle, idealne i za oslikavanje na tekstilu i dolaze u cijeloj paleti različitih efekata poput: glitter, matte, puffy, silk, neon.....

13. Na samom kraju, uzmite na komad spužvice malo smeđe akrilne boje (obavezno je protrljajte malo po komadu papira prije nego što je krenete koristiti) i tufkajući po donjem i gornjem rubu teglice - naglasite rubove. Ne povlačiti nego tufkati. Zašto? Kako biste dobili zadimljeni starinski efekt patine na rubu.

Nadam se da sam vam pomogla i kako ćete rado iskoristiti ovaj mali tutorial u svojim kreaacijama. Za sva ostala pitanja vezano uz bilo koju tehniku, slobodno me kontaktirajte mailom, rado ću odgovoriti na sva vaša pitanja.

 
back to top