Varikina – toniranje krpica za vaše projekte!

Odličan prijedlog via themodernquiltguild gdje se prikazuju krpice prije/poslije umakanja u varikjnu ili domestos, uglavnom neki izbjeljivač rublja. Štos je u tome da ih ne smijete predugo ostaviti u pripremljenoj otopini vode i izbjeljivača, tek toliko da se dese promjene sa bojama. Primjerice: 10 litara vode i 1 dcl izbjeljivača na 3-5 minuta je sasvim dovoljno!

image

Pogledajte rezultate, odlični su. sada od svake krpice koju imate možete napraviti i jednu koja je nekoliko nijansi svijetlija ili se boja u potpunosti promijenila (ovisno o sastavu materijala).

 

 

 

Idealno za patchwork radove kada nam uvijek nedostaje raznobojnih krpica. Primjerice imate li crvenu tkaninu sa bijelim točkicama, ostavite li je u ovako pripremljenoj otopini ona će postati roza sa bijelim točkicama. Poigrajte se, iznenadit ćete se rezultatima sigurna sam.

image

Svaka je krpica prikazana u originalu i nakon izbjeljivanja – promjene su i više nego očite. Primjetit ćete da su se na nekim materijalima stvorilie vrlo izražajne promjene dok se na nekima desio sasvim nježni efekt – eto, morat ćete experimentirati kako biste vidjeli koji je materijal najpogodniji za ovaj trik.

Evo još malo primjera…ovdje su stare i “nove” krpice preklopljene i prepeglane – kontrast je odličan zar ne?

image

Proljeće već miriše u zraku, temperature su se polako počele dizati, idealno je vrijeme za prokopati po svojim kutijama sa ostacima tkanina i pripremiti se za sezonu šivanja topića i suknjica za predstojeće ljeto, krenite na vrijeme i pripremite svoje krpice!

 
back to top