Održavanje kistova!

Bez obzira kakve kistove koristite i za koju namjenu, briga o njima izuzetno je važna kako bi oni trajali što duže. U specijaliziranim hobby trgovinama možete pronaći i fantastične otopine kojima se tretiraju primjerice kistovi koje koristite za akrilne boje. Jedan takav proizvod je i "Brush preserver kit" oliti set za čišćenje kistova koji dolazi zajedno sa ovom zgodnom napravicom sa plastičnim iglicama raznih visina kako biste mogli dobro rastrljati kistove za vrijeme pranja.

 
ovaj je set dostupan na www.nbhobby.com

Ono što je također mudro napraviti jest i jednom mjesečno svojim kistovima priuštiti i kupku sa sodom bikarbonom. Radim to često i mogu vam potvrditi da je rezultat odličan. Napominjem da sve informacije u ovom postu vrijede ISKLJUČIVO za one kistove koje koristitie za akrilne boje ili bilo koje medije koji su na bazi vode. Dakle, kupelj:

U 2 dcl vode rastopiti jednu jušnu žlicu sode bikarbone (ili 1 vrećicu praška za pecivo) i u tu otopinu uroniti kistove te ostaviti preko noći. Ujutro dobro isprati HLADNOM vodom, osušiti dlake kista papirnatim ubrusom, prstima zagladiti i ostaviti u vodoravnom položaju. Nastojte i inače kistove ne držati polegnute u ladicama ili kutijama, dlake bi uvijek trebale biti u zraku. Nadalje, ne perite kistove TOPLOM vodom jer ćete samo fiksirati akrilnu smolu koja se nalazi u boji da se zakelji na onaj metalni dio kista iz kojeg je boju upravo i najteže izvući. Debeli sloj boje na tom mjestu rezultira da se dlake kista više ne žele spojiti i onda kažemo da nam kistovi "zijevaju". To je osobito veliki problem kod stroukanja.

No, i u tom slučaju, ukoliko imate kolekciju zijevalica, ne odustajte od njih jer možete ih koristiti za različite efekte! Potrudit ću se jedan od idućih dana pozabaviti jednim tutorialom na temu uništenih kistova i što sve možemo s njima raditi, nadam se da će vam se svidjeti i dati vam ideje za vaše radove.

Zašto soda bikarbona? Zato što ona oslobađa kisik u vodi a to je dokazano najjače sredstvo za čišćenje!

Kistovi sa drvenom drškom nakon izvjesnog vremena popucaju, odnosno, radi čestog pranja i dodira s vodom plastificirani dio se oguli. Nezgodno ha? To nikako ne znači da je kist nekvalitetan, dlake su ono što je na kistu važno, no čujem često komentare da to ljude smeta, to guljenje. Iskreno, i meni je ugodnije držati glatki kist u ruci nego neki pohabani koji me "pika" :) Postoje kistovi sa plastičnom drškom gdje se taj problem nikada neće desiti. Dapače, imaju čak i silikonski dio na donjem dijelu gdje kist držite radi ugodnijeg korištena i protiv prosklizavanja. 


veliku paletu kistova sa silikonskom drškom potražite na www.nbhobby.com

Ukoliko već imate kolekciju kistova sa drvenom drškom, uzmite uljanu boju i prelakirajte dršku! Nije vječno i nije zauvijek, ali produljit ćete vrijeme u kojem ćete nesmetano slikati i raditi bez guljenja.
Moj favorit je i ova kadica za vodu koja ima i rupe za odlaganje kistova dok se slika a u unutrašnjosti ima s jedne strane rijetku a s druge gustu rifljaču. Tako da tijekom rada možete fino oprati kistove, uzimati vodu, imati ih okomito posložene u rupicama ispred sebe.......stvarno jako praktično! I kadice možete nabaviti na istoj adresi :) Jedna dolazi sa a druga bez poklopca. Ova s poklopcem je super jer tu se skriva mali pretinac za floating, ukoliko ga ne potrošite, poklopite i nastavite neki drugi dan, zgodno ha?


Uglavnom...... nema zanata bez alata........ ljubite i volite svoje kistiće jer oni su ipak vaši jaaaaaaaaako dobri prijatelji a s prijateljima treba biti nježan :)

 
back to top