Hladan porculan - recept!

Mnogi su me od vas molili da napišem provjereni recept za izradu hladnog porculana. Dakle, radi se o smjesi sastojaka koje se kuhaju a sa dobivenom smjesom možete raditi kao sa glinom, s tom razlikom što će konačan dojam biti zaista poput pravog sjajnog porculana. Smjesu koju ne iskoristite zamotajte u najlon vrećicu i dobro zatvorite kako biste je mogli ponovo koristiti. Odlična stvar, pokušajte i sami - idealno za modeliranje porculanskih uskršnjih jaja koje naknadno možete ukrašavati na 1001 način!

RECEPT


1 šalica Drvofixa

1 šalica kukuruznog škroba

1 jušna žlica baby ulja

1 jušna žlica limunovog soka

Upute:

1. Izmješajte sastojke u loncu (nemojte koristite uobičajeno posuđe, već neku staru "rajnglicu" jer ćete je vjerovatno dosta teško kasnije očistiti
2. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, cijelo vrijeme miješajući (dok se ne napravi gusta smjesa)
3. Uklonite s plamenika i pričekajte da se ohladi toliko da ga možete mijesiti (ne smije se skroz ohladiti ali isto tako sa vrućom smjesom ne možete ništa)
4. Mijesite dok ne dobijete glatku smjesu
5. Zamotajte u tanku prozirnu foliju za hranu i ostavite u hladnjaku
6. Boja je prozirna i kremasta ali je možete obojati bilo kojom akrilnom bojom. Ukoliko se odlučite za bijelu boju dobit ćete originalni izgled pravog porculana.

Modelirajte kako biste to radili s bilo kojom glinom, glinamolom, keraplastom, europlastom, dass masom......Kapnite par kapljica baby ulja na ruke kako biste lakše modelirali. Ne koristite drvene nožiće i pribor za modeliranje jer postoji velika šansa da će se lijepiti, upotrijebite metalna pomagala.

Masu koju ne iskoristite zamotajte u plastičnu foliju i prekrijte mokrom krpom radi vlaženja. Ako je masa pre ljepljiva, posipajte po njoj mrvicu kukuruznog škroba, a ako je pre zrnata dodajte još koju kap baby ulja.

Suši se otprilike 24 sata a volumen će se smanjiti za 20-30% Uživajte! 
back to top