Tutorial – veliki drveni tanjur!

Kako sam i obećala, donosim vam kompletan tutić za ovaj lijepi i veliki tanjur. Zahvaljujem još jednom svima vama koji ste uspjeli zajedničkim snagama više od 200 puta stisnuti “like” gumbić na NB H&A fejs naslovnici, vaša mi podrška puno znači :) Here we go girls…

image

Krenuli samo sa velikim drvenim tanjurem koji je bio netretiran, dakle, čista nelakirana jelovina. Korake donosimo pod rednim brojevima kako biste u svakom trenutku znali točan redoslijed. Ukoliko vam se neki dio čini nejasan, slobodno nam se obratite porukom ili e-mailom rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja. Nadamo se da će vam ovaj tutorial pomoći u vašim budućim kreacijama i da ćete naučiti neke nove trikove :) Budite kreativni i uživajte - vaš NB Hobby&Art tim!

1. AKRILNOM BOJOM (Akrilna boja mat 25050 HBOJ-138) - White coffe obojali smo cijeli tanjur (spužvicom, ne kistom, tapkajući gore dolje - spužvica mora biti potpuno suha)
2

. RIŽIN PAPIR (Rižin silk decoupage papir 82002 DEC-569) smo izrezali po vanjskom rubu motiva. DECOUPAGE LJEPILO (Ljepilo za salvete 25057 LJEP-100) nanijeli smo na podlogu tanjura, položili motiv pa s gornje strane plosnatim sintetičkim širokimm kistom lijepili motiv - od sredine prema van.

3. Uzeli smo stari "ofucani" kist, namočili ga u vodu pa zatim u tamno smeđu AKRILNU BOJU i pošpricali cijeli tanjur kako bismo dobili autentične sitne i veće točkice koje daju dašak starine i pohabanosti.

4. AKRILNOM BOJOM u istom smeđem tonu pomiješali smo sa RETARDATOROM (Medij retarder 25048 ABOJ-63) i prstima uzeli dobivenu mješavinu pa lagano utrljavali oko vanjskog ruba motiva kako bismo napravili lagani pittorico koji glumi sjenu oko motiva. U ovom smo slučaju uzeli više retardatora nego akrila, boja se trebala dobro i pošteno razrijediti :)

5. Prethodni smo korak ponovili na unutarnjem rubiću tanjura koji je lagano izbočen.

Nakon ovih 5 koraka sve je spremno za 2k lakove. Na vanjskom rubu tanjura radili smo sa PENTART 2K CRACKLE MEDIUM a na unutarnjem dijelu tanjura iznad motiva koristili smo PENTART 2K FINE LINE crackle. Slijedi detaljan opis načina korištenja svakog od njih.

image

Detalj raspucalog tanjura - vidite li razliku između vanjskog i unutarnjeg 2K laka? Vanjski je grublji, veći čak i pod prstima reljefan. Unutarnji je pod prstima gladak kao staklo, pukotine su puno tanje i finije.

image

PENTART 2K Fine line crackle (Medij za efekt raspucalosti 2 komponentni 25044 LJEP-96):


1. Kistom nanositi 1. fazu ovog laka ali ne mazati kao kada nanosimo boju već upravo NANOSITI - tapkati dok kompletan motiv ili podloga koja se nalazi ispod nije u potpunosti bijela. Dakle, dosta debelo i gusto. Ne razmazivati: potezi najsličniji onima kada lakiramo noktiće - ne pritišćemo četkicu na nokat, ne mažemo već stavljamo na korijen nokta i nježno prevlačimo po površini. Hm, nadamo se da ste skužili ovo pojašnjenje :))))

2. Pričekati da se u potpunosti osuši što može potrajati i nekoliko sati. Kako ćemo znati da je suh? Pa vrlo jednostavno :) Postat će ponovo kompletno proziran. To je znak da je vrijeme za fazu broj 2.

3. Uzeti 2. fazu, umočiti 2 prsta u bočicu, i kružnim pokretima (kao kada nanosite kremicu na lice) mazati po površini. Ne previše laka, mora fino kliziti pod prstima i ne smije zapinjati.

4. Opet pričekati da se posuši u potpunosti. Tada ćete vidjeti pukotine. Mi smo u ovaj tanjur nanijeli BITUMEN te čistom pamučnom krpicom odmah istrljali kako bismo uklonili višak patine.

 

image

PENTART 2K crackle medij (Medij za efekt raspucalosti 2 komponentni 25042 LJEP-95)


Znate cijelu onu dugu priču o tome kako se nanosi prva faza prethodnog laka......ono gdje spominjemo lakiće za nokte? E TO!!! Na isti se način kod ove vrste 2K cracklea nanose OBJE faze. Dakle, i prva i druga. Na isti način. S tim, da pripazite da prva bude potpuno suha (prozirna) pa tek onda prijeđite na drugu fazu.

Trik: Što je deblje nanešena 1. faza to će pukotine biti veće!

image

Još jednom da ponovimo: na slici je označeno koji je dio tanjura rađen s kojom vrstom 2K cracklea. Hvala vam još jednom na brojnim lajkovima, nadam se da ste zadovoljni, pusa od vaše Teice :)))

 
back to top